Kalbin Yuvaya Dönüşü - Mekke'ye Giden Yol 2

Kalbin Yuvaya Dönüşü - Mekke

Muhammed Esed'in Mekke'ye Giden Yol kitabının devamı niteliğinde ikinci biyografi çalışması. Eşinin ısrarları üzerinde, Muhammed Esed tarafından hayatının son dönemlerinde kaleme alınmış fakat tamamlayamadan vefat ettiği için, kitabın ikinci kısmı eşi Pola Hamide Esed tarafından tamamlanmış.

İlk kitap, Muhammed Esed'in İslam'la tanışması ve Arabistan yıllarını anlatıyordu. Bu kitap kaldığı yerden, Muhammed Esed'in Hindistan-Pakistan yıllarından başlıyor. Burada geçirdiği yıllar, ikincisi dünya savaşında toplama kampında tutulması,Birleşmiş Milletler yılları, Pakistan adına Müslüman ülkeleri ziyaretleri, Kuzey Afrika ve Avrupa'da geçirdiği sonraki yıllar.

İlk kitapta olduğu gibi, çok iyi bir biyografi ve roman tadında. Fakat kitabı okurken, gelişen olaylar karşısında Muhammed Esed'in kendi görüşlerini de daha detaylı olarak anlatmasını beklerdim. Örneğin, Mevdudi ile tanışıklıkları ve görüş ayrılıklarının olduğu anlatılıyor ama detaya hiç inilmiyor. İlk kitabı Mekke'ye giden yol bu konuda çok daha başarılıydı.

Eşi Pola Hamide Esed'in anlattığı ikinci bölüm ise, nerelere gidildiği, kimlerle tanışıldığı şeklinde, Muhammed Esed'in hayatının kronolojik bir şekilde anlatıldığı düz bir metin şeklinde. Eşi tarafından tamamlanan bu kısmı oldukça sıkıcı geldi. Belki bu kısım atlanabilir bile.

Kitanı okumak isteyenler, eğer okumamışlarsa, ilk olarak önceki kitabı okurlarsa daha iyi olur.

Sayfa Sayısı: 352
Puan: 7 / 10